© Rootsville.eu

Vanessa Collier (US)
tiltle: Do It My Own Way
music: Blues
release date: september 2024
info artist: Vanessa Collier


© Rootsville 2024


Kijk niet verder dan de titel van singer/songwriter/multi-instrumentalist Vanessa Collier's zesde aanbod, om te begrijpen dat ze een soort renaissancekunstenaar is die het recht heeft verdiend om de beslissingen te nemen. Op Do It My Own Way, dat op 13 september uitkomt, schrijft Collier niet alleen de nummers, maar bespeelt ze ook alt- en tenorsax, fluit, slide- en resonatorgitaren, en maakt ze overdubs op achtergrondzang en verschillende instrumenten in haar thuisstudio.

Haar talenten van het afgelopen decennium zijn niet genegeerd. Ze is twaalf keer (!) genomineerd voor Blues Music Awards (vier keer gewonnen) en haar vorige studiocollectie uit 2020 stond negen weken in de Blues Album Chart van Billboard. De daaropvolgende concert-cd onthulde haar explosieve liveshow. Deze diverse opname wisselt van de retro-stijl, gospel-achtige, heupwiegende feestmelodie "Rosetta", over haar idool Sister Rosetta Tharpe ("I'd like to follow in her footsteps… She's carried the torch so I can see a little bit better") naar de funky lol van "Shoulda Known Better" (het op een toeterende tenorsaxofoon scheuren) en wordt goed en vettig voor de swaggerende titeltrack.

Er zijn meer glibberige grooves op de opening "Elbow Grease" waar trompettist Doug Woolverton solo's, die wat Tower of Power-vibe pakken terwijl Collier haar eigen stormachtige refrein multitrack zingt "Put some stank on it." Dat doet ze.

We krijgen een adempauze halverwege de acht nummers als Collier haar zachtere, soulvolle kant laat zien op "Wild as a Rainstorm." De songtekst van personal empowerment verwijst naar de titel van het album terwijl ze zingt tegen een vriend en/of de luisteraar "I've learned to stay strong/When they say that I can't or I won't succeed/‘Cause what do they know?” met de zekerheid en het vertrouwen van iemand die er is geweest en er met succes uit is gekomen. De R&B-sfeer benadrukt hoe krachtig en onderscheidend ze is als zangeres, een talent dat een beetje verloren gaat in het overwegend vrolijke programma.

Collier waadt het moeras in voor "Take Me Back", een ander soulvol nummer met een taaie backbeat waarmee ze een vlammende saxsolo kan produceren voordat ze een kus-off zingt voor haar ex met "Take me back to brighter days...Take me back to the beginnin'/Before I ever, I ever knew you/Before I ever... met you." Gitarist Laura Chavez krijgt ook een spotlight.

Op het zwoele "Just One More" gaan we over op een sexy, vlammende Latijnse modus die niet ver verwijderd is van iets dat de overleden Willy DeVille zou hebben opgenomen. De openingszinnen van "I had squeezed into the velvet corner of a candlelit bar/When he asked me to dance" zetten de toon terwijl Collier vertelt hoe ze verliefd werd op een vreemdeling die "a way about him" had. Sissende kost.

In het afsluitende "Warrior" begint Collier met een akoestische solo-vertelling over een vrouw die wraak wil nemen nadat haar huis in brand is gestoken, waarbij ze haar resonatorgitaar laat klinken als de woede die opwelt in de aderen van de hoofdpersoon. De dramatische folkblues verandert geleidelijk in een betoverende midtempo rocker. Het is levendig, dramatisch en een verandering ten opzichte van de over het algemeen lichtere lyrische toon van het album.

De enige teleurstelling van het indrukwekkende Do It My Own Way is dat we met een speelduur van iets meer dan een half uur graag meer willen horen van deze enorm getalenteerde veteraan die met elke release beter wordt.


tracks:

01. Elbow Grease (2:39)
02. Do It My Own Way (2:36)
03. Take Me Back (4:09)
04. Wild As A Rainstorm (4:13)
05. Shoulda Known Better (3:38)
06. Just One More (4:18)
07. Rosetta (3:55)
08. Warrior (5:08)